s

Je bent een

Creatieve eigenwijs

Jij houdt ervan om je eigen baas te zijn. Veel vrijheid om jouw tijd te kunnen inplannen. Met pieken en dalen, daar hoort af en toe wat chaos bij. Je hebt wel veel ideeën over sparen en pensioen opbouwen, maar komt er op de een of andere manier nooit aan toe om het te regelen.

MAAR, durf jij op deze manier later nog van je oude dag en vrije tijd te genieten? Even in je pensioen verdiepen is helemaal niet lastig en tijdrovend. En als je het goed regelt, kun je Klik door voor wat handige tips die je goed op weg kunnen helpen!

ga naar de tips voor dit type
tip
(Even) zzp’er, wat kan je dan regelen?

Om te zorgen dat je later genoeg pensioen hebt, moet je ook wat regelen als ZZP’er. Dat doet niemand anders voor je, dus dat moet je zelf regelen. Er zijn een aantal mogelijkheden om zelf te sparen voor je pensioen, met belastingvoordelen die je niet krijgt als je het geld op je spaarrekening zet. Op de website van Wijzer in Geldzaken staat een overzicht van de mogelijkheden, zoals banksparen, zelfstandig sparen of een lijfrenteverzekering.

tip
Pensioen voor als je arbeidsongeschikt raakt

Je hoopt natuurlijk dat je altijd gezond blijft, maar je hebt een kans langdurig ziek te worden en daardoor minder kunnen werken. In verreweg de meeste pensioenregelingen en pensioenverzekeringen is opgenomen dat je pensioenopbouw door blijft lopen als je arbeidsongeschikt raakt, zonder dat je premie hoeft te betalen. Dit is niet wettelijk geregeld, dus controleer bij jouw fonds of verzekeraar hoe de arbeidsongeschiktheid is geregeld.
Ben je zzp’er? Als je op een andere manier je pensioen hebt geregeld kun je nagaan of je pensioen wordt aangevuld als je arbeidsongeschikt raakt.
Breng in kaart hoeveel ouderdomspensioen en AOW je ongeveer zult krijgen en of je nog andere inkomstenbronnen of vermogen hebt. Kijk of dit genoeg is om je kosten na je pensionering te betalen.

tip
Het buitenland: wie weet!

Een droom waar je maar niet vanaf komt: in een ander land gaan wonen en werken. Een heerlijk vooruitzicht, maar let even op jouw AOW opbouw. Als je in het buitenland werkt blijf je AOW opbouwen als je voor een Nederlandse werkgever of voor de Nederlandse overheid werkt. Is dit niet het geval, dan betaal je niet meer mee aan de AOW. Dat betekent dat je vanaf jouw AOW leeftijd een lager pensioen krijgt uitgekeerd. Meer lezen hierover kan op de website van de SVB.

tip
Overzicht wat je al hebt opgebouwd

Wil je weten hoeveel pensioen je al hebt opgebouwd en of dit genoeg is om na je pensioen het leven te leiden dat je in gedachten hebt? Kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl om te kijken hoe hoog de pensioenpotjes zijn die je al hebt opgebouwd.

Deel de quiz en zorg dat je vrienden hun pensioen ook op orde hebben

(Zo hoef je later niet alle rondjes te betalen)

Download gratis

Het stappenplan

Stuur mij het stappenplan waarin alles rondom pensioen omschreven staat!

Benieuwd naar de andere types? bekijk ze hier

durf

jij het?

Ja? Zeker weten? Ga naar mijnpensioenoverzicht.nl
om meer inzicht te krijgen in wat je nu al hebt gespaard.

Heb je nog vragen?

ga dan naar veelgestelde vragen