Je bent een

Levensgenieter

Jij leeft jouw leven zoals jij dat wil. Spontaan, gezellig en in het nu. Want laten we eerlijk zijn: het leven is kort en je leeft maar één keer. Waarom zou je je druk maken over je pensioen? Het ultieme pensioengevoel heb jij het liefst nu al.  

MAAR, durf jij te ontdekken hoe je je pensioen regelt én van het leven kunt genieten? Zodat je later niet enkel op een AOW’tje hoeft te teren? Met een beetje planning kun je het beste van twee werelden bereiken. Klik door voor wat handige tips!

ga naar de tips voor dit type
tip
Verschillende pensioenpotjes opgebouwd

Jij geniet van het leven en haalt altijd het onderste uit de kan. Dat betekent misschien ook dat je geen zin hebt om je hele leven voor dezelfde baas te werken. Als je straks met pensioen gaat, betekent dat waarschijnlijk dat je meerdere pensioenpotjes hebt. Heb je geen zin in al dit administratieve gedoe op je oude dag? Je kan als je bij een nieuwe werkgever gaat werken kiezen voor een ‘waardeoverdracht’. Je pensioenpotje wordt dan overgebracht naar je nieuwe pensioenregeling, zodat alle potjes uiteindelijk bij elkaar zijn gevoegd. Let er wel op dat de ene pensioenregeling meer zekerheid biedt dan de andere. Wil je zeker weten dat je de goede keuze maakt? Ga dan eens praten met een pensioenadviseur.

tip
Het buitenland: wie weet!

Een droom waar je maar niet vanaf komt: in een ander land gaan wonen en werken. Een heerlijk vooruitzicht, maar let even op jouw AOW opbouw. Als je in het buitenland werkt blijf je AOW opbouwen als je voor een Nederlandse werkgever of voor de Nederlandse overheid werkt. Is dit niet het geval, dan betaal je niet meer mee aan de AOW. Dat betekent dat je vanaf jouw AOW leeftijd een lager pensioen krijgt uitgekeerd. Meer lezen hierover kan op de website van de SVB.

tip
Overzicht wat je al hebt opgebouwd

Wil je weten hoeveel pensioen je al hebt opgebouwd en of dit genoeg is om na je pensioen het leven te leiden dat je in gedachten hebt? Kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl om te kijken hoe hoog de pensioenpotjes zijn die je al hebt opgebouwd.

tip
(Even) zzp’er, wat kan je dan regelen?

Om te zorgen dat je later genoeg pensioen hebt, moet je ook wat regelen als ZZP’er. Dat doet niemand anders voor je, dus dat moet je zelf regelen. Er zijn een aantal mogelijkheden om zelf te sparen voor je pensioen, met belastingvoordelen die je niet krijgt als je het geld op je spaarrekening zet. Op de website van Wijzer in Geldzaken staat een overzicht van de mogelijkheden.

Deel de quiz en zorg dat je vrienden hun pensioen ook op orde hebben

(Zo hoef je later niet alle rondjes te betalen)

Download gratis

Het stappenplan

Stuur mij het stappenplan waarin alles rondom pensioen omschreven staat!

Benieuwd naar de andere types? bekijk ze hier

durf

jij het?

Ja? Zeker weten? Ga naar mijnpensioenoverzicht.nl
om meer inzicht te krijgen in wat je nu al hebt gespaard.

Heb je nog vragen?

ga dan naar veelgestelde vragen